Over Gelok Warmte en Loodgieterswerken

“Gelok, Warmte en Loodgieterswerken” bestaat onder deze naam al weer sinds 1997. Het bedrijf is echter al in 1945 opgericht door P.J. Gelok, die later terzijde werd gestaan door broers J.C. Gelok en C.L. Gelok.

Vanuit een opslagterrein aan de Kleverskerkseweg en een winkel onderaan de Middelburgse watertoren werden veel Middelburgers, Vlissingers en andere Walcherenaren van warmte voorzien. In het begin met kolen – per spoor aangevoerd en gelost aan de Kleverskerkseweg -, later werd ook “huisbrandolie” bezorgd.

De haarden waarin de brandstof zijn eindbestemming vond konden eveneens via “Gelok voor Warmte” ( en gezelligheid! ) geleverd worden. In de winkel op de hoek bij de Middelburgse watertoren kon een keus worden gemaakt uit de vele merken en modellen die toen leverbaar waren.

gelok

Ook in de jaren vijftig en zestig stonden de ontwikkelingen in de verwarmingstechniek niet stil. Nederland werd voorzien van aardgas, en kolen en olie moesten ondanks heuse protestmarsen het afleggen tegen deze comfortabele en schone nieuwkomer.

Weer wat later werd centrale verwarming gemeengoed en vele kleine Nederlandse haardenproducenten verdwenen.

Tot het jaar 2000 echter lagen er nog kolen opgeslagen aan de Kleverskerkseweg. Toen de kostprijs bijna 80 gulden per mud – zonder bezorgkosten – moest gaan bedragen werd besloten de verkoop van kolen te beëindigen. Met spijt, want een ding is zeker: “alleen kolen geven echte warmte”, zoals op de zakjes waarin ze aan huis bezorgd werden al vermeld stond.

In 1997 droeg C.L. Gelok het bedrijf over aan de toenmalige eigenaren C. Möhlmann en A.J. Davidse. De familienaam bleef gehandhaafd, de diensten werden echter uitgebreid en zo ontstond Gelok, Warmte en Loodgieters-werken. In 2002 werd ook een grote stap gemaakt.

De Middelburgse Loodgieter Sturm beëindigde zijn onderneming, zowel klanten als personeel en materieel werden van hem overgenomen. Vanaf 2009 heeft C. Möhlmann het bedrijf alleen voortgezet en staan de medewerkers van Gelok, Warmte en Loodgieterswerken – net als hun voorgangers – dagelijks voor u klaar, met als doel : een tevreden klant!